Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, ο δήμαρχος Καβάλας Θ. Μουριάδης επικροτεί τις αντιδημοκρατικές αποφάσεις της Κυβέρνησης.

Ως «ακραία αντιδημοκρατική, φιλελεύθερη παρέμβαση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Αυτοδιοίκηση», χαρακτήρισε ο Άρης Βέρρος το τελευταίο νομοθέτημα της Κυβέρνησης, που δίνει πλασματική αυτοδυναμία στους δημάρχους.

Τις απόψεις του, που εξέφρασε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επανέλαβε και στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο Καβάλας» στους 102,8 fm.

Όπως είπε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, «στις δημοτικές εκλογές, οι ψηφοφόροι στους περισσότερους Δήμους αποφάσισαν να μην δώσουν απόλυτη πλειοψηφία στους δημάρχους που εκλέχθηκαν, ώστε να είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν σε προγραμματικό επίπεδο ή να συμπράξουν με άλλες παρατάξεις.

Μετά τον αντισυνταγματικό νόμο 4623 για την περίφημη κυβερνησιμότητα των Δήμων, η Κυβέρνηση της ΝΔ, με άρθρο στον αναπτυξιακό νόμο έδωσε τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την όποια απαρτία των παρόντων, να αναθέτουν σε ιδιώτες Υπηρεσίες όπως της Καθαριότητας, του Πρασίνου, του Ηλεκτροφωτισμού και της Ύδρευσης. Πριν από λίγες μέρες, σε άλλον νόμο, προσθέσανε τροπολογία, με την οποία άλλες δύο αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου μεταφέρθηκαν στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων, στις οποίες, με τον νόμο 4623, οι δήμαρχοι έχουν πλειοψηφία κατά τα 3/5. Οι αρμοδιότητες αφορούν στην παραχώρηση σε ιδιώτες δημοτικών Υπηρεσιών, καθώς και στην υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση έργων από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.

Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, οι δήμαρχοι ξεπερνούν τη βούληση των Δημοτικών Συμβουλίων, αν και αυτά είναι τα ανώτατα όργανα αποφάσεων των Δήμων, με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται η απόφαση των πολιτών, όπως εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές».

Επισήμανε, τέλος, ότι, στην απάντησή του, «ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης χαιρέτησε αυτήν την απόφαση της Κυβέρνησης» και πρόσθεσε, λέγοντας: Λυπούμαστε, διότι και ο κ. Μουριάδης και οι περισσότεροι συνδυασμοί, προεκλογικά, έλεγαν ότι είναι υπέρ των συνεργασιών. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει ότι, παρά τη δυνατότητα που του δινόταν, θα φέρνει όλα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Ακούστε την συνέντευξη του Άρη Βέρρου στην εκπομπή «Καβάλα στο Κόκκινο»