Βεβαίως, η ανακοίνωση μιλούσε για χώρο δίπλα στα «παλιά θερμοκήπια», όμως, από όσα είναι γνωστά, το θερμοκήπιο είναι ένα και εντελώς αχρησιμοποίητο για να έχει παλιώσει.

Όπως υπενθύμισε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας», κι ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών και υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, Άρης Βέρρος, «ο Δήμος έχει ένα και μοναδικό, το δικό του θερμοκήπιο-φυτώριο κοντά στο Χαλκερό, το οποίο κατασκευάστηκε σε μια έκταση 8 στρεμμάτων επί δημαρχίας Στάθη Εριφυλλίδη και, ως έργο, παραδόθηκε το 2007 επί δημαρχίας Κωστή Σιμιτσή. Εάν θυμάμαι καλά, το κόστος κατασκευής ήταν περίπου 120.000 ευρώ. Δυστυχώς, επί 11 χρόνια μένει αναξιοποίητο, καταστρέφεται και, μάλιστα, από την ημέρα που παραδόθηκε έχουν δοθεί ακόμη 20.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών».

Τόνισε ότι «μας έκανε εντύπωση η τελευταία ανακοίνωση της δημάρχου, στην οποία αναφέρεται ότι βρέθηκε χώρος 6 στρεμμάτων δίπλα στο παλιό φυτώριο. Ζητάμε από την δήμαρχο να μας πει ποιά είναι αυτή η τοποθεσία, διότι υποπτευόμαστε ότι είναι ένα κομμάτι από αυτά τα 8,5 στρέμματα, καθώς 6 στρέμματα είναι ο χώρος που περιβάλλει το θερμοκήπιο, ο οποίος είναι απαραίτητος για να αναπτυχθούν τα φυτά».

Σε ανάρτηση του στο facebook σχολιάζει σχετικά:

Γνωρίζετε ότι ο Δήμος Καβάλας έχει δικό του θερμοκήπιο-φυτώριο κοντά στο Χαλκερό; Ότι το κόστος κατασκευής του ήταν περίπου 120.000 ευρώ; Ότι δόθηκαν περίπου 20.000 ευρώ επιπλέον για αποκατάσταση ζημιών; Και το πιο σημαντικό, γνωρίζετε ότι από το 2007 που παραδόθηκε μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε;

Αν όχι, μην νιώθετε άσχημα, διότι η απαξίωση και η εγκατάλειψη του απέτρεψαν τη χρήση του και την ένταξη του στην παραγωγική μηχανή του Δήμου Καβάλας. Όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες, η κατάσταση του είναι απογοητευτική. Οι προηγούμενες διοικήσεις δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν το δημοτικό θερμοκήπιο και το άφησαν στη μοίρα του.

Η Συμπαράταξη Πολιτών επιμένει στην ανάγκη επισκευής και λειτουργίας του γιατί:

– θα καλύψει τις ανάγκες της υπηρεσίας Πρασίνου (δενδροφυτέυσεις, λουλούδια, άλλα φυτά) οι οποίες σήμερα καλύπτονται με αγορά από ιδιώτες

-θα καλύψει ανάγκες δημοτών οι οποίοι θέλουν, πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση με την υπηρεσία, να φυτέψουν και να καλλωπίσουν τον περιβάλλοντα χώρο των οικιών τους ή/και τους χώρους μπροστά από τις οικίες τους

-θα μπορεί να εμπορεύεται με επαγγελματίες του χώρου ή/και να πουλά σε άλλους Δήμους

– θα συνεργάζεται με το ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο των προγραμμάτων επανένταξης, προσφέροντας απασχόληση

-θα προσφέρει θέσεις εργασίας.

Τα οφέλη από τη λειτουργία του θα είναι πολλαπλά: οικονομικά, εργασιακά, περιβαλλοντικά. Αρκεί η επόμενη διοίκηση του Δήμου, η οποία πιστεύουμε ότι θα είμαστε, να θέσει ως στόχο της την αξιοποίηση του δημοτικού θερμοκηπίου.

Απογοητευτική εικόνα

Κλιμάκιο της παράταξης επισκέφθηκε το θερμοκήπιο και, όπως είπε ο κ. Βέρρος, διαπίστωσε ότι «η εικόνα «είναι απογοητευτική. Διαπιστώσαμε πως υπάρχει και κατάρρευση σε μέρος της περίφραξης του εξωτερικού χώρου σε ένα μεγάλο κομμάτι. Υπάρχει ολική καταστροφή της στέγης. Το φιλμ, που είχε ξαναπάθει ζημιά (και η αποκατάστασή του κόστισε σημαντικό μέρος των 20.000 ευρώ που προαναφέραμε), έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Εσωτερικά, δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μηχανήματα, αν βρίσκονται ακόμη».

Υπογράμμισε, δε, ότι «το χειρότερο είναι ότι ως δημοτική παράταξη, επί αρκετά χρόνια, έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση, να λειτουργήσει σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων επανένταξης, ώστε με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα θεραπείας τους.

Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί λόγοι για να τεθεί σε λειτουργία:

Πρώτος και κυριότερος η κάλυψη αναγκών της Υπηρεσίας Πρασίνου, είτε σε λουλούδια, είτε σε άλλα φυτά, είτε σε δέντρα. Μέχρι σήμερα, αυτές οι ανάγκες καλύπτονται με αγορές από ιδιώτες.

Δεύτερος λόγος, η παροχή δωρεάν λουλουδιών, φυτών και δέντρων στους συνδημότες μας.

Επίσης, θα μπορούσαμε να δίνουμε φυτά με μικρό κόστος στους εμπόρους.

Τα οφέλη είναι πολλά, διότι, παράλληλα, δημιουργούνται και κάποιες θέσεις εργασίας.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν λειτούργησε ποτέ. Γιατί απαξιώθηκε, γιατί το άφησαν οι προηγούμενες διοικήσεις να καταστρέφεται και μάλλον η πρόταση της κ. Τσανάκα με το κυνοκομείο προβλέπει την κατάργηση του δημοτικού θερμοκηπίου.

Όταν έχει ένα δημοτικό φυτώριο, το οποίο πλήρωσαν και οι Καβαλιώτες και επί 11 χρόνια δεν το χρησιμοποιείς, όταν έχεις έναν “Διόνυσο” που περισσότερα από 5 χρόνια είναι στον Δήμο Καβάλας (μετά από 20ετή προσπάθεια) και δεν τον αξιοποιείς, τότε μπαίνει το απλό ερώτημα προς οποιαδήποτε διοίκηση από τον κάθε πολίτη: Γιατί ζητάτε να αξιοποιήσετε ακίνητα, όπως τα παλιά Δικαστήρια, μέρος του κάτω Νοσοκομείου και άλλα;

Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων

Αναφερόμενος στην ανάγκη δημιουργίας κυνοκομείου, επισήμανε ότι «όταν δημιουργήθηκε το δημοτικό κυνοκομείο την 10ετία του 1980, επί δημαρχίας Λευτέρη Αθανασιάδη, για εκείνη την εποχή ήταν πρότυπο, όμως δεν έγινε κανένα βήμα από εκεί και πέρα. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και ποτέ δεν υπήρξε μια πολιτική, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα με τα αδέσποτα ζώα. Δεν έγινε καμία προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος.

Η παράταξή μας έχει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες θα κάνουμε γνωστές πολύ σύντομα, με την παρουσίαση του προγράμματός μας.

Επί χρόνια λέμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα σύγχρονο Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, που να διαθέτει πλήρες κτηνιατρικό εξοπλισμό, χώρους διανομής, χώρους εκτόνωσης των ζώων, αίθουσα ενημέρωσης του κοινού, ειδικά οχήματα περισυλλογής, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των ζώων, αλλά και σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των αποβλήτων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο Τμήμα στην Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής, με κατάλληλο προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να λειτουργήσουν σωστά όλα τα προαναφερόμενα».

Δύο μήνες πριν από τις εκλογές…

Τέλος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της διοίκησης του Δήμου, αναρωτήθηκε: «Τί προσπάθησε να μας περάσει η δήμαρχος μέσα από την ανακοίνωσή της; Ότι ερχόμαστε δυο μήνες πριν από τις εκλογές και ανακοινώνουμε ότι βρήκαμε τον κατάλληλο χώρο, ψάχνοντας να βρούμε δημοτικό χώρο και καθαρό, δηλαδή να μην έχει προβλήματα με το Δασαρχείο, την Πολεοδομία κτλ. Δηλαδή, ύστερα από 4 χρόνια βρήκαν αυτόν τον χώρο, που δεν χρειαζόταν καμία άδεια, διότι το θερμοκήπιο κατασκευάστηκε μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, κι έτσι όλα αυτά ελέγχθηκαν.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2016 εντάχθηκε κυνοκομείο ως κατασκευή με 50.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν το ξαναείδαμε. Δεν το έβαλαν ούτε σαν συνεχιζόμενο έργο.

Πολύ απλά, έρχονται προεκλογικά να καλύψουν την ανικανότητά τους στο συγκεκριμένο θέμα.

Είναι θέμα βούλησης και προτεραιοτήτων και εμείς ως επόμενη διοίκηση θα έχουμε στις προτεραιότητές μας αυτό το θέμα».

Περισσότερα στη σελίδα του Κόκκινου Καβάλας.