Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς όμως να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η απόφαση της κυβέρνησης για γενική απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων σε όλη τη χώρα βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου. Η διάταξη αυτή ισοδυναμεί με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος. Η κίνηση αυτή προσβάλει την ιστορική μνήμη της συγκεκριμένης επετείου, επιχειρώντας, παράλληλα, να απομακρύνει την ατζέντα μακριά από τις τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης στην εξάπλωση της πανδημίας. Ως Συμπαράταξη Πολιτών δηλώνουμε πως στο όνομα της πανδημίας δεν θα επιτρέψουμε με όσες δυνάμεις διαθέτουμε τη μονιμοποίηση της κατάργησης βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων στην πατρίδα μας.

Κατανοούμε και συμφωνούμε ότι φέτος λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών τόσο η συγκέντρωση όσο και η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν έτσι όπως πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια τόσο στην Καβάλα όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό καλούμε την κοινωνία, τις δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς της Καβάλας να τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν ενάντια στη δικτατορία μέσα από συμβολικές κινήσεις και δράσεις. Τηρώντας, σε κάθε περίπτωση, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Σε ό,τι αφορά τη δική μας παράταξη, με αίσθημά ευθύνης για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, θα παραβρεθούμε σήμερα το απόγευμα μια αντιπροσωπεία της Συμπαράταξης Πολιτών στην πλατεία Καπνεργάτη για να τιμήσουμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες ενάντια στη Χούντα.

Είναι υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου και να μην αφήσουμε να μπει σε καραντίνα και η Δημοκρατία. Να συνεχίσουμε τους αγώνες για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, για κοινωνική δικαιοσύνη, για σταθερή και συνεχή εργασία για όλες και όλους, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.