Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μπουγελέκα “Ο εγγονός της Άννας” με γέμισε με πολλά συναισθήματα. Ευγνωμοσύνης για τους ανθρώπους που, αν και βράδυ Παρασκευής, γέμισαν την αίθουσα της Καπναποθήκης, ανακούφισης διότι διαπίστωσα για μία ακόμα φορά ότι, παρά την άνοδο της ακροδεξιάς, οι πολίτες που αντιστέκονται στο θηρίο είναι πολλοί, υποχρέωσης, διότι έγινε αντιληπτό ότι και η επόμενη μέρα του Δήμου Καβάλας θα σημάνει τη συνέχιση της μάχης μας απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία.

Ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα και για τη Συμπαράταξη Πολιτών που τέσσερις σπουδαίοι άνθρωποι συζήτησαν μαζί μας για τη μαύρη διεθνή που εξαπλώνεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Και ο περιορισμός της ανόδου της είναι υποχρέωση κάθε πολίτη, κάθε φορέα, κάθε θεσμού. Γι αυτό και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο σ’ αυτή τη μάχη με το σκοτάδι.

Ειδικά στην Καβάλα, όπου η εβραϊκή της κοινότητα αφανίστηκε από τη θηριωδία του φασισμού, είναι καθήκον κάθε δημοκράτη πολίτη να διασφαλίσει ότι οι μαύρες μέρες της ιστορίας θα μείνουν μόνο στα βιβλία. Είναι καθήκον της δημοτικής αρχής να περιορίσει τους εκφραστές των πιο σκοτεινών θεωριών και πρακτικών, να αναδείξει την ιστορία του Δήμου της, να τιμήσει τους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες που έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τον συγγραφέα αυτού του συγκλονιστικού βιβλίου, George Bougelekas για την τιμή που μας έκανε. Την αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, την Καβαλιώτισσα, γνωστή για την ευαισθησία της σε θέματα δικαιωμάτων και δημοκρατίας, Zoe Gavriilidou, του ιστορικού-ερευνητή Vasilis Ritzaleos, τη φιλόλογο και μέλους της Συμπαράταξης Πολιτών, Στέλλα Ναλμπάντη και φυσικά τον καθένα και την καθεμία από εσάς ξεχωριστά.

Η Συμπαράταξη Πολιτών στοχεύει να κάνει τον Δήμο Καβάλας ένα πρότυπο δημοκρατικής λειτουργίας. Σ’ αυτή την μάχη χρειαζόμαστε όλους του δημοκράτες πολίτες. Γιατί, ας μην το ξεχνούμε, ΕΙΣΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ!