Επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας

Κύριε πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Την ώρα που η πατρίδα μας βιώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας με εκατοντάδες θανάτους καθημερινά, την ώρα που οι συνδημότες μας βρίσκονται για δεύτερη φορά σε κατάσταση καραντίνας και τηρούν με μεγάλη υπευθυνότητα τα μέτρα προστασίας. Την ίδια ώρα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μπει σε καραντίνα η Δημοκρατία και οι θεσμοί της. Έχουμε καθήκον και υποχρέωση να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και να τιμήσουμε τον όρκο μας.

Ο δήμαρχος και η διοίκηση του δήμου Καβάλας, δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν τηρούν δεσμεύσεις και υποσχέσεις τους και δεν εκτελούν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και διοικητικών συμβουλίων. Συνεχίζουν να εμπαίζουν το ανώτερο πολιτικό όργανο του δήμου Καβάλας που είναι το δημοτικό συμβούλιο. Συνεχίζουν να κοροϊδεύουν και να κρατούν σε καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας εργαζόμενους που έχουν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις. Συνεχίζουν να απαξιώνουν τη Δημοκρατία.

Έχουμε αναγνωρίσει ως δημοτικό συμβούλιο ότι οι εργαζόμενες στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ειδικά εν μέσω υγειονομικής κρίσης είναι κοινά αποδεκτό ότι προσέφεραν και προσφέρουν με αυταπάρνηση τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο. Είναι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως γνωρίζετε, είχαμε αποφασίσει ως δημοτικό συμβούλιο να μην παραστεί νομικός εκπρόσωπος του Δήμου κατά την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσής τους, όπως και έγινε. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας έλαβε απόφαση με την οποία δικαιώνει τις εργαζόμενες και μετατρέπει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Τον Ιούνιο, η σημερινή διοίκηση του δήμου Καβάλας μαζί με τη διοίκηση του ΝΠΔΔ «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή Καβάλας» έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου υπέρ των εργαζομένων και άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Τόσο εμείς ως Συμπαράταξη Πολιτών όσο και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις προσπαθήσαμε να μεταπείσουμε τον κύριο δήμαρχο και τη διοίκηση να στηρίξει έμπρακτα το δίκαιο των εργαζομένων, να σεβαστεί την ομόφωνη μας απόφαση και να μην ασκήσει έφεση. Μάταια όμως!

Παρ’ όλα αυτά οι φωνές μας δεν σίγησαν και συνεχίσαμε να θέτουμε το συγκεκριμένο θέμα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου αλλά και του διοικητικού συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή Καβάλας». Χωρίς όμως να λαμβάνουμε πειστικές απαντήσεις από την πλευρά της διοίκησης του δήμου Καβάλας. Έτσι φτάσαμε στα τέλη Ιουλίου για να πάρει ομόφωνη απόφαση το ΔΣ του ΝΠΔΔ για ανάκληση της έφεσης. Αφού προηγουμένως οι εργαζόμενες τήρησαν την υπόσχεσή τους προς το σώμα του δημοτικού συμβουλίου και υπέβαλαν αιτήσεις στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ 4Κ/2020 που αφορούσε μόνιμες προσλήψεις στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Την ίδια ώρα όμως ο δήμαρχος Καβάλας συνεχίζει και δεν τηρεί τη δέσμευση που έδωσε τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στις εργαζόμενες. Μέχρι και σήμερα, μετά από τέσσερις μήνες, δεν έχει δώσει εντολή για ανάκληση της έφεσης συνεχίζοντας τον εμπαιγμό προς το πρόσωπο όλων μας.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι δεν θα συναινέσουμε σε περαιτέρω απαξίωση και υποβάθμιση του θεσμού και του ρόλου μας ως δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατραπούμε οι δημοτικοί σύμβουλοι σε μαριονέτες. Δεν θα ανεχθούμε άλλο να προσβάλουν την αξιοπρέπεια μας.

Ως ένας από τους τελευταίους τρόπους αντίδρασής μας και για όλους τους παραπάνω λόγους, θα απέχουμε από τις συνεδριάσεις των δημοτικών και διοικητικών συμβουλίων του δήμου Καβάλας μέχρι την ανάκληση της έφεσης από τη δημοτική αρχή.

Με εκτίμηση,

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,
Άρης Βέρρος,
Νίκος Μουρτασάγας,
Σωτήρης Σωτηριάδης