Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζει το τελειωτικό της χτύπημα για να ολοκληρώσει αυτό που είχε ξεκινήσει στην πρώτη της κυβερνητική θητεία: την οριστική διάλυση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα και από τους βασικούς φορείς του εθνικού σχεδιασμού εναντίον των εξαρτήσεων. Ένα παγκοσμίως “πρότυπο στην απεξάρτηση” που επιλέχθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως σύμβουλος του σε ζητήματα απεξάρτησης.

Η αρχή της απαξίωσης και διάλυσης του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ ξεκίνησε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019, με την οποία αντικαταστάθηκε «βίαια» το δημοκρατικά εκλεγμένο και άμισθο Δ.Σ. του οργανισμού από διορισμένους «ημετέρους» καταργώντας ουσιαστικά το αυτοδιοίκητο. Ο μοναδικός φορέας υγείας που για δεκαετίες δεν ταύτισε τη λειτουργία του με σκάνδαλα και διαφθορά και λειτουργούσε με δημοκρατικές διαδικασίες. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι με την απόφαση 2568/2021 το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι η ΠΝΠ του 2019 ήταν αντισυνταγματική. Με το σκεπτικό ότι αυτή «καταλύει τη βασική θεραπευτική αρχή του ΚΕΘΕΑ, για τη συμμετοχή των θεραπευομένων και των οικογενειών τους στη διοίκησή του». Στη συνέχεια η υπόθεση εισήχθη στην Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία με την 1402/2022 αποφάσισε ότι: «…δεν προσκρούει στο Σύνταγμα και δεν αίρει το αυτοδιοίκητό του, εφόσον το διοριζόμενο από τον Υπουργό Υγείας Διοικητικό Συμβούλιο δεν παρεμβαίνει στις θεραπευτικές διαδικασίες που ακολουθούνται στις θεραπευτικές κοινότητες που ιδρύει το ΚΕ.Θ.Ε.Α., ούτε στις θεραπευτικές μεθόδους που εφαρμόζονται σε αυτές.».

Τον Απρίλιο του 2021, με υπογραφή του τότε υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, η κυβέρνηση επιχείρησε να καταργήσει τον πλέον επιτυχημένο φορέα απεξάρτησης με δεκαετίες ιστορίας και να τον αντικαταστήσει με ένα γραφειοκρατικό, αναχρονιστικό μόρφωμα αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Όμως μετά από έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, το Μάιο του 2021, το υπουργείο Υγείας απέσυρε το προσχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του οργανισμού και κάλεσε το Σύλλογο Εργαζομένων να καταθέσει τις δικές του προτάσεις.

Προφανώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αρκέστηκε σε όσα έπραξε τα προηγούμενα χρόνια που έπληξαν σταδιακά την αξιοπιστία και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ. Προκαλώντας συγχρόνως την ανησυχία στην Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ για υποβάθμιση των στεγνών προγραμμάτων του και της κοινωνικής επανένταξης. Έτσι, το Νοέμβριο του 2023 με νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση η κυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη διάλυση του ΚΕΘΕΑ (συμπεριλαμβανομένου του ΟΚΑΝΑ και όλων των Δημόσιων Προγραμμάτων Απεξάρτησης που λειτουργούν στα νοσοκομεία). Συγκεκριμένα μέσα από την ίδρυση ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου(ΝΠΙΔ) με την επωνυμία Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων) δρομολογείται η διοικητική και λογιστική συνένωση όλων των εγκεκριμένων οργανισμών και δημόσιων προγραμμάτων σε έναν οργανισμό. Κάτι που μόνο δυσλειτουργίες και χρόνια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ο.Σ.Ο.ΚΕ.Θ.Ε.Α.. Με αυτό το σχέδιο νόμου, πλήττεται ολόκληρο το πεδίο της απεξάρτησης στη χώρα μας. Όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους!

Η κυβέρνηση είναι σαφές πως κατευθύνεται στη στήριξη και προώθηση των προγραμμάτων «μείωσης της βλάβης» και την εξασφάλιση ενός «λειτουργικού χρήστη» κι όχι στην έρευνα και την αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στις εξαρτήσεις. Συγχρόνως με όλα αυτά η κεντρική ανησυχία δεν είναι άλλη από το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στρώνει για άλλη μία φορά το χαλί στους ιδιώτες.

Αν πραγματικά το υπουργείο Υγείας έχει ως σκοπό την εξουδετέρωση του στίγματος και την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού όπως ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του τότε οφείλει να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, και αντί αυτού να:

ενισχύσει τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα με μόνιμο θεραπευτικό προσωπικό, για να μπορεί να υπάρχει «θεραπευτικό συνεχές».

ενισχύσει τις δομές με νέους χώρους και υλικοτεχνική υποδομή.

πραγματοποιήσει εκστρατείες ενημέρωσης σε όλη την κοινωνία για τη μάστιγα των ναρκωτικών από εξειδικευμένο προσωπικό και με συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και των συλλόγων οικογένειας.

Ως Συμπαράταξη Πολιτών στεκόμαστε, όπως άλλωστε πράττουμε εδώ και 13 χρόνια συνεχούς συμμετοχής και παρουσίας μας εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, με όλες μας τις δυνάμεις στο πλευρό των εργαζόμενων, των οικογενειών και των εξαρτημένων ώστε να μην επιτρέψουμε να γίνουν τα επόμενα «θύματα» του κυβερνητικού οδοστρωτήρα. Οφείλουμε μαζί με τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της Καβάλας να μην παραμείνουμε σιωπηλοί και να αντισταθούμε στο σχέδιο διάλυσης του ΚΕΘΕΑ, του ΟΚΑΝΑ και όλων των Δημόσιων Προγραμμάτων Απεξάρτησης που λειτουργούν στα νοσοκομεία.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Άρης Βέρρος,

Νίκος Μουρτασάγας,

Σωτήρης Σωτηριάδης