Τους τελευταίους μήνες το πανελλήνιο συγκλονίζεται από τις μαρτυρίες και τις καταγγελίες ανθρώπων, κυρίως του αθλητισμού και του πολιτισμού, που έχουν υποστεί κάθε μορφής βία(σεξουαλική, σωματική ή/και ψυχολογική). Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι καθημερινά, ολοένα και περισσότερο, σπάει ο φόβος και ανοίγουν στόματα με στόχο την κάθαρση σε όλους τους τομείς. Κάτι που βρίσκει τεράστια ανταπόκριση και συμπαράσταση από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Συγχρόνως, όμως, υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων, κυρίως όσων κατέχουν θέσεις εξουσίας, οι οποίοι δυστυχώς είτε αποποιούνται των ευθυνών τους και παριστάνουν οι ίδιοι τα «θύματα» και τους «εξαπατημένους» είτε «δικαιολογούν» τους φερόμενους θύτες με επικοινωνιακά κόλπα ή ακόμα και επιρρίπτοντας, εμμέσως, «ευθύνες» και «δόλο» στα θύματα!

Το ελληνικό #metoo εξελίσσεται εδώ και λίγες μέρες και στο δήμο της Καβάλας. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και με μεγάλη προσοχή τις αναφορές και τις καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από καλλιτέχνες -και όχι μόνο- εις βάρος του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, κ. Θοδωρή Γκόνη. Καταγγελίες που αναφέρονται σε ψυχολογική βία και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη κατατεθεί στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία.

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας συνεδρίασε, σε διάστημα μίας εβδομάδας, εκτάκτως δύο φορές για το σοβαρότατο θέμα που έχει προκύψει. Μάλιστα, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου μετά από εισήγηση του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ, το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία, κι όχι ομόφωνα, ότι «δεν προκύπτουν σοβαρές υπόνοιες ή σαφείς ενδείξεις τέλεσης εκ μέρους του καλλιτεχνικού διευθυντή πειθαρχικού παραπτώματος, σύμφωνα με τον Κανονισμό Προσωπικού του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα έναρξης πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του». Στο σημείο, όμως, αυτό προκύπτουν εύλογα ερωτήματα και πιθανόν σοβαρές παραλείψεις από την πλευρά της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ. Γιατί κλήθηκε στη συνεδρίαση μόνο ο καλλιτεχνικός διευθυντής, δηλαδή ο φερόμενος ως θύτης, για να δώσει προφορικές εξηγήσεις σχετικά με τις καταγγελίες εις βάρος του; Γιατί δεν κλήθηκαν και οι καλλιτέχνες που προέβησαν στις καταγγελίες ώστε να καταθέσουν ενώπιον του προέδρου και των μελών του ΔΣ; Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι κρατήθηκε μεροληπτική στάση προς το πρόσωπο του καταγγελλόμενου με στόχο να «κουκουλωθεί» μία τόσο σοβαρή υπόθεση.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο δήμαρχος Καβάλας ενήργησε άμεσα και με δημόσια δήλωσή του παρείχε απόλυτη στήριξη στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ πετώντας -κατά την προσφιλή του τακτική- την μπάλα όχι στην εξέδρα αλλά εκτός γηπέδου. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα αλλά γιατί τόση βιασύνη από τον κ. Μουριάδη να στηρίξει τον κ. Γκόνη; Αναρωτιόμαστε, αλήθεια, τόσα χρόνια είτε ως αντιδήμαρχος επί διοίκησης Σιμιτσή είτε τώρα ως δήμαρχος δεν έγινε δέκτης παραπόνων και καταγγελιών ως προς τη στάση και τη συμπεριφορά του καλλιτεχνικού διευθυντή;

Πέρα όμως από αυτά προκύπτει ακόμη ένα σοβαρό ερώτημα. Γιατί κ. δήμαρχε κρατάτε τόσο απαξιωτική στάση απέναντι στους ανθρώπους που έκαναν τις καταγγελίες; Δεν βρήκατε μέχρι και σήμερα έστω λίγα λεπτά ώστε να τους πάρετε, τουλάχιστον, ένα τηλέφωνο και να επικοινωνήσετε μαζί τους; Δεν νιώσατε έστω την ανάγκη, όχι την υποχρέωση ως ο πρώτος πολίτης αυτού του δήμου, αλλά ως άνθρωπος να ενδιαφερθείτε και να τους ρωτήσετε τι ακριβώς συμβαίνει; Δυστυχώς, όμως, ούτε και στη δημόσια τοποθέτησή σας δεν βρήκατε να πείτε έστω μία φράση συμπαράστασης και ενθάρρυνσης τόσο προς τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες -νέοι άνθρωποι με αγάπη, ικανότητες και όνειρα για αυτό που κάνουν- όσο και γενικότερα προς τους ανθρώπους που πιθανόν έχουν υποστεί βία και φοβούνται να μιλήσουν.

Ως δημοτική παράταξη ζητάμε να χυθεί άπλετο φως στη συγκεκριμένη υπόθεση ώστε να μην υπάρχει και η παραμικρή υποψία περί μεροληψίας και συγκάλυψης προς όφελος συγκεκριμένων προσώπων αλλά και για να προστατέψουμε τη σημαντική προσφορά του ΔΗΠΕΘΕ. Καλούμε τον δήμαρχο Καβάλας και τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη και να «ανοίξουν» ξανά την υπόθεση. Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ να συγκαλέσει συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τις καταγγελίες εις βάρος του καλλιτεχνικού διευθυντή και να κληθούν οι καταγγέλλοντες/-ουσες, εργαζόμενες/-οι του ΔΗΠΕΘΕ(πρώην ή/και νυν) και όσοι/όσες έχουν συνεργαστεί κατά το παρελθόν με το ΔΗΠΕΘΕ εφόσον έχουν να καταθέσουν συγκριμένα στοιχεία και το επιθυμούν.

Κλείνοντας, ακούστηκαν και πιθανόν να ακουστούν πολλά και διάφορα με στόχο ενδεχομένως να υποβαθμίσουν τη βαρύτητα και τη σημασία αυτών που ειπώθηκαν ή θα ειπωθούν στο μέλλον από θύματα που θα βρουν το θάρρος και θα αισθανθούν έτοιμα να σπάσουν τη σιωπή τους. Για το λόγο αυτό οφείλουμε ως δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες να απομονώσουμε τη χυδαιότητα. Γιατί η χυδαιότητα – απ’ όπου κι αν προέρχεται – έχει ως μοναδικό στόχο τη συγκάλυψη. Οφείλουμε ως ενεργοί πολίτες να θυμόμαστε πως η αδιαφορία και η σιωπή ευνοούν μόνο τους ισχυρούς και τους καταπιεστές.

Ως Συμπαράταξη Πολιτών, με όλη μας τη δύναμη, στηρίζουμε τα θύματα και ενθαρρύνουμε να μιλήσουν για όσα έχουν βιώσει. Προστατεύουμε τα θύματα, την αλήθεια και τις ψυχές των πονεμένων ανθρώπων. Στεκόμαστε και θα σταθούμε με σεβασμό δίπλα σε όσες και όσους αποφασίσουν να καταδείξουν κάθε περιστατικό άδικης και βίαιης συμπεριφοράς. Στον κόσμο που αλλάζει οραματιζόμαστε μια κοινωνία που θα ζει πιο ανθρώπινα, πιο ειρηνικά και πιο ελεύθερα. Μια κοινωνία που δεν θα φοβάται και δεν θα σκύβει το κεφάλι για να ζήσει. Μια κοινωνία που οι άνθρωποι θα αγαπούν και θα αγαπιούνται, θα δημιουργούν και θα εκφράζονται ελεύθερα, θα ερωτεύονται, θα ονειρεύονται και θα διεκδικούν μια καλύτερη ζωή τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,
Άρης Βέρρος
Νίκος Μουρτασάγας
Σωτήρης Σωτηριάδης