Οι δημοτικοί σύμβουλοι, τα μέλη και οι φίλοι της Συμπαράταξης Πολιτών εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη και τα θερμά μας συλλυπητήρια για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα 30 Μαρτίου 2020. Την ίδια μέρα που ο Νίκος Μπελογιάννης εκτελέστηκε δια τυφεκισμού το 1952 στο Γουδί.

Ο Μανώλης Γλέζος ήταν ακούραστος, γενναίος και μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή. Μια ιστορική προσωπικότητα τόσο για την αριστερά όσο και για την πατρίδα μας. Ένας αγωνιστής με έντονη πολιτική, αντιφασιστική-αντιναζιστική και αντιδικτατορική δράση. Ήρωας της εθνικής αντίστασης. Ένας άνθρωπος σύμβολο τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Ήταν ο πρώτος που σήκωσε ανάστημα στο ναζισμό, ταπεινώνοντας τη σημαία του Χίτλερ.

Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα για τις γερμανικές επανορθώσεις και την ηθική δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της κατοχής, τεκμηριώνοντας το δίκαιο του αιτήματος από όλες τις πλευρές. Η συμβολή του κορυφώθηκε με την έκδοση της “Μαύρης Βίβλου της Κατοχής”, την οποία αφιέρωσε στον εκτελεσμένο του αδερφό.

Η Δημοκρατία, η Ελλάδα, η κοινωνική δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής.

Για αυτό από σήμερα θα νιώθουμε πιο φτωχοί. Πιο φτωχοί γιατί θα μας λείπει η παρρησία, η ανθρωπιά και το καθάριο βλέμμα του “πρώτου παρτιζάνου της Ευρώπης” όπως τον είχε αποκαλέσει ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκωλ.

Ο τελευταίος, ίσως, της δρακογενιάς…
Καλό κατευόδιο Μανώλη. ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!!