Διακοσμητικός πλέον ο ρόλος των αιρετών.

Δεν μας προκαλεί πλέον καμία απολύτως εντύπωση η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε θέματα δημοκρατίας και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η εχθρική στάση απέναντι στη δημοκρατία από τη σημερινή κυβέρνηση είναι κάτι που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας εδώ και ένα χρόνο.

Οι δημότες και οι δημότισσες Καβάλας συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2019 που διεξήχθησαν με την απλή αναλογική και επέλεξαν -δια της ψήφου τους- τις παρατάξεις και τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο και τα τοπικά συμβούλια. Λίγους μήνες αργότερα και αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος άρχισε να «ξηλώνει» την απλή αναλογική που δεν πρόλαβε καν να εφαρμοστεί στην πράξη. Αλλοιώνοντας επί της ουσίας το εκλογικό αποτέλεσμα και απαξιώνοντας τη λαϊκή ετυμηγορία.

Το αντισυνταγματικό «ξήλωμα» της απλής αναλογικής ξεκίνησε αρχικά με τον Ν. 4623/2019 και την τροποποίηση που έκανε ο ίδιος ώστε να ενισχύσει τη συμμετοχή της πρώτης παράταξης στην Οικονομική Επιτροπή δίνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση του κάθε δήμου. Να θυμίσουμε, επίσης, ότι με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) 161 στις 22 Αυγούστου 2020 ο υπουργός Εσωτερικών αναβάθμισε το ρόλο της Οικονομικής Επιτροπής ως την απόλυτα υπεύθυνη για τις αναμορφώσεις των προϋπολογισμών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), όπου οι εισηγήσεις της είχαν «δεσμευτικό» χαρακτήρα για τη λήψη αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Η δε «απόφαση του συμβουλίου και ο έλεγχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν διαπιστωτικό χαρακτήρα και δεν κωλύουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού από την ημερομηνία της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής» αναφέρεται στην ίδια ΠΝΠ, η ισχύς της οποίας είναι έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Ο υπουργός Εσωτερικών, όμως, δεν σταμάτησε εκεί και συνεχίζει, με τις ευλογίες φυσικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να υποσκάπτει την εκλογική αποτύπωση της απλής αναλογικής αλλά κυρίως την ίδια τη δημοκρατία. Εισάγει με ειδική ρύθμιση σε σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό διαβούλευση έως τις 10 Σεπτεμβρίου την αναβάθμιση σε αναθέτουσα αρχή της Οικονομικής Επιτροπής των ΟΤΑ για τις συμβάσεις έργου, μελετών, υπηρεσιών και προμηθειών ανεξαρτήτως προϋπολογισμού, πλην των περιπτώσεων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του δημάρχου για την απευθείας ανάθεση. Με τον τρόπο αυτό υποβιβάζει τη λειτουργία των αρμόδιων υπηρεσιών των ΟΤΑ (όπως οικονομική και τεχνική υπηρεσία) και απαξιώνει πλήρως την πολιτική και ελεγκτική λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων. Με λίγα λόγια ο κ. Θεοδωρικάκος μετατρέπει το ρόλο των δημοτικών συμβούλων σε διακοσμητικό. Προφανώς, έπεται και συνέχεια με την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για κατάργηση της απλής αναλογικής και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Συμπαράταξη Πολιτών, από το 2010 έως και σήμερα, αγωνίζεται με ευθύνη και συνέπεια για ένα πιο δίκαιο και δημοκρατικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση απέναντι στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο και στις υπερεξουσίες των διοικήσεων. Η παράταξη μας πιστεύει πως μόνο με την απλή αναλογική μπορεί να αναβαθμιστεί η λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων και ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων. Να αναβαθμιστεί η ίδια η δημοκρατία μέσα από συζήτηση και σύνθεση απόψεων και προτάσεων προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας απέναντι σε διοικήσεις που έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία κάνουν κυριολεκτικά ό,τι θέλουν. Άλλωστε ζήσαμε, δυστυχώς, τέτοιες καταστάσεις ουκ ολίγες φορές στις συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων του δήμου Καβάλας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους στεκόμαστε με ό,τι δυνάμεις διαθέτουμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της δημοκρατικής λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων αλλά και του θεσμού των δημοτικών συμβούλων. Καλούμε κάθε δημοκράτη, προοδευτικό και σκεπτόμενο πολίτη αλλά και συνάδελφο δημοτικό σύμβουλο να συμπαραταχθούμε στην προσπάθεια αυτή.
Τέλος, καλούμε και τον δήμαρχο Καβάλας κ. Μουριάδη, υπέρμαχο της απλής αναλογικής προεκλογικά, να πάρει δημόσια και ξεκάθαρη θέση για την υποβάθμιση που συντελείται εις βάρος του δημοτικού συμβουλίου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,
Άρης Βέρρος
Νίκος Μουρτασάγας
Σωτήρης Σωτηριάδης