Θα αναδείξουμε την ιστορικότητα της πόλης μας
Την ανάδειξη της ιστορικότητας της Καβάλας βάζει ψηλά στην ατζέντα ο υποψήφιος δήμαρχος Άρης Βέρρος. Μιλώντας στην “Αυγή” της Κυριακής, εξηγεί ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, καθώς η UNESCO τον ενέταξε στη λίστα των ιστορικών μνημείων. Παράλληλα, μιλά για την ανάγκη ενός μακρόπνοου πολεοδομικού σχεδιασμού, που θα ενοποιεί την παλιά πόλη με τη νεότερη. Ενώ, δεν ξεχνά τα απλά, καθημερινά προβλήματα, για τα οποία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις.
* Ποιες παρεμβάσεις προτείνετε στους δημότες της Καβάλας;
Η πόλη μας έχει πολύ σημαντικά μνημεία, όπως είναι τα διασωθέντα κτήρια της παλαιάς πόλης, που χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, αφού είναι κυρίως μακεδονικής – λαϊκής αρχιτεκτονικής. Επίσης η πόλη μας ήταν γνωστή για την παραγωγή και επεξεργασία του καπνού από τα μέσα του 19ου αιώνα, αλλά δυστυχώς οι περισσότερες καπναποθήκες είναι πια κουφάρια.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Χερσόνησος της Παναγίας, που είναι ουσιαστικά το παλαιότερο κομμάτι της πόλης μας. Ο μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτονται την παλιά πόλη σε συνδυασμό με τους μόνιμους κατοίκους και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δημιουργούν προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό.
Εμείς προτείνουμε τη συγκρότηση φορέα διαχείρισης για τη συνοικία της Παναγίας ο οποίος θα ασχοληθεί με την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου αστικού σχεδιασμού παρέμβασης. Ένας σχεδιασμός που θα ορίζει χρήσεις γης, τη συντήρηση και την ανάδειξη των διατηρητέων και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού. Επίσης, θέτουμε ως προτεραιότητά μας την ενοποίηση του κέντρου της πόλης με τη συνοικία της Παναγίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι η πόλη μας διαθέτει ένα πανέμορφο φρούριο που χρονολογείται από το 1425 μ.Χ., το παλιό υδραγωγείο με τις περίφημες Καμάρες που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μ.Χ. και το Καρνάγιο (Καλαφατιά), που φιλοξενεί, πλέον, μόνο μία ναυπηγοεπισκευαστική επιχείρηση.
Σήμερα στην Καβάλα λόγω της καπνοπαραγωγής υπάρχουν πάνω από 49 καπναποθήκες που έχουν κηρυχθεί διατηρητέες, αλλά ρημάζουν αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν χρηματοδότηση και κίνητρα για να τις ανακαινίσουν, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με ιδιωτικά διατηρητέα κτήρια στη Ρώμη.
Ο δήμος έχει στην ιδιοκτησία του μια καπναποθήκη, που, ενώ η ανακαίνισή της έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1980, έκτοτε έχουν περάσει τέσσερις δήμαρχοι και ακόμη ο χώρος ανακατασκευάζεται… Έχουμε σκοπό ως διοίκηση να παραδώσουμε το κτήριο ανακαινισμένο και εκεί να λειτουργήσει το πρώτο μουσείο καπνού της χώρας!
Ας μην ξεχνάμε ότι στον δήμο μας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, όπου από τον 4ο αιώνα π.Χ. χρονολογείται το αρχαίο θέατρο. Κατασκευάστηκε επί Φιλίππου Β’. Το καλοκαίρι του 2016 η UNESCO ενέταξε τον αρχαιολογικό χώρο στα ιστορικά μνημεία. Κι ενώ μέσα σε πέντε χρόνια πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες για την ανάδειξή του, έχουν περάσει ήδη τρία και δεν έχει γίνει τίποτα.
Σκοπεύουμε ως διοίκηση να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο αυτόν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται και το ιερό βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, της πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής που βαπτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο το 49 μ.Χ..
Όπως ξέρετε, η πόλη μας είναι παραθαλάσσια κι έχει δυο μεγάλα λιμάνια (εμπορικό και επιβατικό), τα οποία ανήκουν στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας. Ωστόσο το παραλιακό μέτωπο δεν μας ανήκει! Εμείς διεκδικούμε η Καβάλα να αποκτήσει παραλιακό μέτωπο και να μεταβιβαστούν στον δήμο τα δυο στρατόπεδα που βρίσκονται στα ανατολικά του. Επίσης, προτείνουμε να χρησιμοποιηθούν ως χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού και να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα κτήρια. Γιατί όχι, να δημιουργήσουμε και έναν βοτανικό κήπο!
Από ’κεί και πέρα, εμείς βάζουμε ως προτεραιότητα να μειώσουμε τα απορρίμματα που σήμερα οδηγούνται στον χώρο υγειονομικής ταφής του δήμου μας. Όμως, θέλουμε να κάνουμε και ένα βήμα παραπέρα. Δεν μας απασχολεί μόνο η αύξηση της ανακύκλωσης, αλλά και η κομποστοποίηση, όπου δυστυχώς έχουμε μείνει πίσω. Επίσης, προτείνουμε την επεξεργασία της λυματολάσπης, καθότι έχουμε τρεις βιολογικούς, αφού σήμερα δυστυχώς η λυματολάσπη απορρίπτεται στον χώρο υγειονομικής ταφής επιβαρύνοντας και το περιβάλλον.
* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή απλής αναλογικής;
Η Συμπαράταξη Πολιτών από το 2010 υπερασπίζεται το σύστημα της απλής αναλογικής καθώς τη θεωρεί ως τον δικαιότερο και δημοκρατικότερο τρόπο διοίκησης. Ο Δήμος Καβάλας, όπως και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, υπέφερε από το δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Ο εκάστοτε δήμαρχος ήταν ο απόλυτος άρχοντας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η γνώμη μας δεν μετρούσε.
Η απλή αναλογική θα βάλει τέλος σ’ αυτή τη δοκιμασία για τη δημοκρατία. Κάθε δημοτικός/-ή σύμβουλος θα ’χει την απόλυτη ευθύνη να καταθέτει την άποψή του/της και εκείνη να μετρά. Οι εισηγήσεις δεν θα είναι μία τυπική διαδικασία, αλλά μία προσπάθεια συνεννόησης, συνεργασίας και σύνθεσης όλων των προτάσεων. Το δημοτικό συμβούλιο θα αναβαθμιστεί καθώς κάθε άποψη θα λαμβάνεται υπόψη.
Εξάλλου, με τον τρόπο αυτόν θα χτυπηθεί και η διαπλοκή καθώς κανείς δεν θα κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και άρα δεν θα μπορεί να «ανταλλάξει» την όποια προεκλογική βοήθεια με μία μετεκλογική χάρη.
No Comments