Με την άμεση παρέμβασή μας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας αποτρέψαμε την κοπή οκτώ δέντρων στην πλατεία Ελευθερίας.
Η διοίκηση του δήμου Καβάλας εισηγήθηκε μέσω γραπτής εισήγησης του αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής το 14ο θέμα της ημερήσιας διάταξης στην 20η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (28/9/2020) που αφορούσε την κοπή οκτώ δέντρων στην κεντρική πλατεία της Καβάλας ως ακατάλληλα και επικίνδυνα.
Ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου “βιάστηκε” να περάσει το θέμα και να ψηφιστεί ομόφωνα (όπως θα δείτε και στο βίντεο) ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος της παράταξής μας, Άρης Βέρρος, εξέφρασε άμεσα την ένσταση της Συμπαράταξης Πολιτών για το συγκεκριμένο θέμα και ζήτησε από τον δήμαρχο Καβάλας κ. Μουριάδη την απόσυρση του θέματος.
Ο επικεφαλής της ΣΠ επισκέφτηκε την πλατεία Ελευθερίας για να δει από κοντά την κατάσταση των δέντρων και να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Για το λόγο αυτό ανέφερε στο δήμαρχο Καβάλας ότι η εικόνα που αντίκρισε στην πλατεία είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο από τη διοίκηση του δήμου. Προέτρεψε, μάλιστα, τον δήμαρχο Καβάλας να επισκεφτεί την πλατεία και να δει ο ίδιος του από κοντά τα συγκεκριμένα δέντρα. Ο δήμαρχος Καβάλας, τελικά, απέσυρε το θέμα αφού παραδέχτηκε πως έχει δίκιο ο Άρης Βέρρος και ζήτησε συγγνώμη διότι δε γνώριζε καλά το θέμα και ότι η εισήγηση ήταν λάθος. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο θέμα στη συνεδρίαση του ΔΣ το εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας και ο οποίος απάντησε και στις ερωτήσεις.
Μας προκαλεί έντονο προβληματισμό η “ευκολία” κοπής δέντρων σε κεντρικότατο σημείο της πόλης την ώρα που το πράσινο όλα αυτά τα χρόνια μειώνεται αντί να αυξάνεται. Πάντως, με λιγότερο πράσινο και περισσότερο τσιμέντο δεν φτιάχνεις ένα σύγχρονο δήμο όπως είναι και η ονομασία της παράταξης του δημάρχου Καβάλας.
Ως Συμπαράταξη Πολιτών δίνουμε μεγάλη έμφαση μέσα από το πρόγραμμά και τις προτάσεις μας όλα τα χρόνια αυτά για το περιβάλλον, το πράσινο και τους κοινόχρηστους χώρους.
Συνοπτικά στο πρόγραμμά μας αναφέρουμε:
? Την προώθηση του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της υλοποίησής του στο δημόσιο χώρο (είναι απαραίτητη η αύξηση του πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους, τις ταράτσες των δημοτικών κτηρίων, των πολυκατοικιών και τους ακάλυπτους, καθώς και η χρησιμοποίηση φυσικών υλικών στα πεζοδρόμια και στους δρόμους).
? Την αύξηση των ελεύθερων χώρων και τη φύτευση πρασίνου (σε πλατείες, πεζοδρόμια, σχολεία, ακάλυπτους, ταράτσες, στα στρατόπεδα κτλ.).
? Εκπόνηση προγράμματος οργάνωσης ενιαίου δικτύου στο οποίο θα εντάσσονται οι κυριότεροι πνεύμονες πρασίνου (πλατείες, χώροι μνημείων και αρχαιοτήτων) και όλες οι σημαντικές περιοχές της τοπογραφίας του Δήμου.
? Σύσταση ξεχωριστού δικτύου ενοποιημένων ανοικτών κοινόχρηστων χώρων του κέντρου της πόλης, δηλαδή της πλατείας Ελευθερίας, του Καπνεργάτη, της Ροδόπης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (με απομάκρυνση των επιφανειακών χώρων στάθμευσης), των πεζόδρομων, των περιοχών Αγίου Νικολάου, Καρνάγιου και Καμαρών, καθώς και της παραλιακής ζώνης και σύνδεσή της με τη συνοικία της Παναγίας.
? Πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τη φροντίδα του αστικού πρασίνου. Οργανωμένο σχέδιο δράσης για την αύξηση της συνολικής επιφάνειας πρασίνου στην πόλη, αλλά και δράσεων υιοθέτησης, φροντίδας και προστασίας.

Βίντεο Παρέμβαση Άρη Βέρρου