Επτά χρόνια μετά από τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη νύχτα που το νεοναζιστικό τάγμα εφόδου της Νίκαιας λάμβανε μήνυμα να μεταβεί στο Κερατσίνι όπου βρισκόταν ο Παύλος μαζί με την παρέα του. Λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τους χρυσαυγίτες, ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διψάει για δικαιοσύνη. Η κοινωνία ζητά τη συνολική καταδίκη των ναζί και της ηγεσίας τους (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης κ.α.) που όλοι μαζί «έστριψαν» το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Ρουπακιά στην καρδιά του Παύλου.

Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015. Το δικαστήριο συνεδρίασε συνολικά 453 ημέρες και εξετάστηκαν 131 μάρτυρες κατηγορητηρίου, 16 μάρτυρες πολιτικής αγωγής και 69 μάρτυρες υπεράσπισης. Εκτός του αδικήματος περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187) και της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα, συνεκδικάστηκαν η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ από μέλη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και η απόπειρα ανθρωποκτονίας μελών του ΠΑΜΕ, ενώ στην ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνονται δεκάδες αιματηρές επιθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης που αποτυπώνουν τη μακροχρόνια εγκληματική δράση της. Όλο το διάστημα αυτό εντός των δικαστικών αιθουσών, τα μέλη της εγκληματικής αυτής συμμορίας βρέθηκαν ενώπιον των απάνθρωπων και φρικτών τους πράξεων. Έβρισαν, τραμπούκισαν, δείλιασαν και φυσικά προσπάθησαν να φορτώσουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο.

Μετά από πεντέμισι χρόνια, μετά από μεγάλες καθυστερήσεις και τις συχνά τραυματικές ακροάσεις, ολοκληρώθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των 68 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής. Συγχρόνως, ορίστηκε από το δικαστήριο ως ημέρα έκδοσης της απόφασης η Τετάρτη 7 Οκτωβρίου. Μία ημέρα που θα αποτελέσει άλλον έναν ιστορικό σταθμό για τη δημοκρατία στην πατρίδα μας. Μια μέρα που η ελληνική δικαιοσύνη θα στείλει τους ναζί στη φυλακή αφού ήδη η ελληνική κοινωνία τους έστειλε εκτός Βουλής πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ως δημοτική παράταξη στο δήμο Καβάλας όλα αυτά τα χρόνια αγωνιστήκαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις απέναντι στο μίσος, την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Απέναντι σε όσους προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις ψυχές των συνανθρώπων μας. Απέναντι όμως και σε όσους δεν παίρνουν ξεκάθαρη δημόσια θέση απέναντι στους νοσταλγούς του Χίτλερ και των ναζί γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος. Απέναντι σε όσους χαϊδεύουν το φίδι του φασισμού μέσα από την αδιαφορία και τη σιωπή τους για τα ψηφαλάκια ψαρεύοντας στα θολά νερά της ακροδεξιάς.

Είναι θλιβερό το γεγονός πως στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο δήμο Καβάλας εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη που στήριξε η Χρυσή Αυγή. Αλλά ακόμη πιο θλιβερό είναι πως ο δήμαρχος Καβάλας κ. Μουριάδης επιλέγει μέχρι και σήμερα να τον καλεί στις συναντήσεις με τους επικεφαλής των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων. Ένα πρόσωπο που συμμετείχε στη δίκη της Χρυσής Αυγής ως μάρτυρας υπεράσπισης των ναζί και όπως ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστήριο ήταν και «επιστημονικός συνεργάτης» στο γραφείο του χρυσαυγίτη βουλευτή Μπαρμπαρούση το 2012. Η Συμπαράταξη Πολιτών από την αρχή πήρε ξεκάθαρη θέση και δήλωσε προς τον δήμαρχο Καβάλας πως δεν θα συμμετέχει στις συναντήσεις αυτές όσο συνεχίζει να τον καλεί.

Ως Συμπαράταξη Πολιτών δεν δειλιάζουμε, δεν φοβόμαστε και συνεχίζουμε με ευθύνη, θάρρος και συνέπεια να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες που μας διέπουν. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί με τους συνδημότες μας μια καθημερινότητα με καλύτερη και περισσότερη ποιότητα ζωής και οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και φόβο, με κοινωνική δικαιοσύνη και χειραφέτηση. Μαζί με τις νέες και τους νέους, που είναι το μέλλον του τόπου μας, αγωνιζόμαστε για μια χώρα που θα σέβεται και θα προστατεύει τις δημοκρατικές κατακτήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καλούμε τις Καβαλιώτισσες και τους Καβαλιώτες, κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας Καβάλας την Τρίτη 6 Οκτωβρίου στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Καπνεργάτη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα μέλη της Συμπαράταξης Πολιτών θα είμαστε εκεί.

Μόνη δικαίωση η συνολική καταδίκη των ναζί.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,
Άρης Βέρρος
Νίκος Μουρτασάγας
Σωτήρης Σωτηριάδης