Η ανάδειξη του ιστορικού πλούτου της Καβάλας με τις περίφημες παλιές καπναποθήκες που στέκουν βουβές και ρημάζουν, το ξεπάγωμα των έργων στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αλλά και η απόδοση του παραλιακού μετώπου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αποτελούν τις προτεραιότητες για τον υποψήφιο δήμαρχο της πόλης και επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών», Αρη Βέρρο.

  • Διεκδικείτε τον δήμο Καβάλας για μια ακόμη φορά μετά από δυναμική θητεία στο δημοτικό συμβούλιο. Πόσο έχει αλλάξει στα χρόνια αυτά η πόλη και οι ανάγκες της;

Έχω την τιμή να υπηρετώ το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης για 17 συναπτά έτη. Έχω βρεθεί στη θέση του αντιδημάρχου, έχω μία πορεία 9 χρόνων ως επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών και μπορώ να πω με σιγουριά ότι, δυστυχώς, ο δήμος μας προχωρά με βήματα σημειωτόν. Οι προηγούμενες διοικήσεις και φυσικά η τωρινή, αναλώθηκαν κατά κύριο λόγο στην απλή διαχείριση και αυτό χωρίς επιτυχία – η εικόνα της πεσμένης γέφυρας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Δεν αξιοποίησαν τη δυναμική του δήμου, τη θέση της Καβάλας και των χωριών, τα λιμάνια, την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό πλούτο,το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Οι ανάγκες των δημοτών παραμένουν, ως επί το πλείστο, ίδιες. Κοινωνική πολιτική, πολιτισμός, αθλητισμός, πολιτική για ΑμεΑ, αδέσποτα, κυκλοφοριακό είναι στο ίδιο περίπου σημείο εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς, αυτό που λείπει από τις διοικήσεις του Δήμου Καβάλας είναι το όραμα, ο σχεδιασμός ο προγραμματισμός, η αποτελεσματικότητα και η διάθεση για αλλαγή νοοτροπίας.

  • Ποιο θεωρείτε αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα της Καβάλας και ποιο το μεγαλύτερο χάρισμά της;

Ο Δήμος Καβάλας είναι ένας προικισμένος δήμος με πρόσωπο στη θάλασσα, με δυο λιμάνια ένα επιβατικό και ένα εμπορικό, με πανέμορφες ακρογιαλιές, με τον εύφορο κάμπο των Τεναγών Φιλίππων και ορεινό όγκο πλούσιο σε φυσικές ομορφιές. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο που ενώνει ανατολή και δύση βορά και νότο.

Είναι ένας Δήμος που τα αποτυπώματα της ιστορίας του στο διάβα των αιώνων είναι ορατά από τις βραχογραφίες των Φιλίππων, το Ντικιλί Τας, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την Εγνατία Οδό, τις Καμάρες, το δρόμο του νερού και τον παραδοσιακό οικισμό της Παναγίας ως τις καπναποθήκες και τα νεοκλασικά.

Είναι ένας δήμος που φιλοξενεί ένα πολύ αξιόλογο Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα το οποίο από φέτος θα αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Πανεπιστήμιου.

Από τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου είναι η συντήρηση και η κατασκευή υποδομών. Υποδομών που σχετίζονται με την επέκταση της πόλης που ασφυκτιά και το κυκλοφοριακό της πρόβλημα. Υποδομές που σχετίζονται με τον Κάμπο των Τεναγών των Φιλίππων που κάθε χρόνο πλημμυρίζουν μειώνοντας την παραγωγικότητά του. Υποδομές για καθαρό και ποιοτικό νερό με συνεχή ροή στις κωμοπόλεις και τα χωριά μας. Με τη συντήρηση των δρόμων και την προσβασιμότητα. Με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Με τη συντήρηση των βιολογικών.

  • Πώς μπορεί ο δήμος να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας περιοχής με τα χαρακτηριστικά της Καβάλας;

Τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή, μεταποίηση, εμπόριο, μεταφορές και τεχνολογική καινοτομία πρέπει να είναι οι ναυαρχίδες ανάπτυξης στο δήμο μας. Ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές και ένα ελκυστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των παραπάνω τομέων.

  • Ποια είναι η σοβαρότερη χαμένη ευκαιρία των προηγούμενων διοικήσεων; Υπάρχει τρόπος να κερδίσετε εκεί που οι άλλοι έχασαν;

Οι διοικήσεις των Δήμων που δεν κατάφεραν να κάνουν τομές στην καθημερινότητα των πολιτών, άρα να επενδύσουν σε σημαντικά έργα (μεγάλης ή μικρής κλίμακας) ρίχνουν την ευθύνη στην εκάστοτε κυβέρνηση και στην μείωση της χρηματοδότησης, που σίγουρα είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τροχοπέδη ανάπτυξης. Πιστεύω ότι ο Δήμος Καβάλας δεν κατάφερε να απορροφήσει και να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά και κρατικά προγράμματα καθώς δεν υπήρχαν οι απαραίτητες ώριμες μελέτες. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις ευκαιρίες να πηγαίνουν χαμένες. Πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα ώστε να εκμεταλλευόμαστε και το τελευταίο ευρώ για να βελτιώσουμε τη ζωή των δημοτών.

  • Η Καβάλα έχει σημαντικό παλαιό και νεώτερο ιστορικό περιεχόμενο. Τι σχέδιο έχετε για τις παλιές καπναποθήκες, τα αναξιοποίητα κτίρια και τους αρχαιολογικούς χώρους;

Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, η Καβάλα διαθέτει ένα μοναδικό στο είδος του αρχιτεκτονικό πλούτο, τις Καπναποθήκες, στις οποίες αντανακλάται η νεότερη ιστορία του τόπου μας και οι εργατικοί αγώνες των καπνεργατών. Σήμερα δυστυχώς στέκουν βουβές και ρημάζουν. Η πρόταση μας, την οποία καταθέσαμε από το 2014, είναι να εκπονηθεί μία ολοκληρωμένη μελέτη ανάπλασης, που θα προκύψει από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, του δημόσιου χώρου γύρω από τις καπναποθήκες και ενοποίησή του με τον υπόλοιπο ιστό της πόλης. Αυτό είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για την ανάδειξη των καπναποθηκών (σπουδαίων δειγμάτων βιομηχανικής αρχιτεκτονικής) και την ένταξή τους στην ενεργό ζωή της Καβάλας.

Το δεύτερο βήμα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ώστε να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης τους, να βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση και η αναγκαία φόρμουλα η οποία θα συνδυάζει την ανάπλαση και το σεβασμό στη μοναδικότητα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

Συντονισμένα, με σχέδιο, βάζοντας τη διάσωση των καπναποθηκών σε προτεραιότητα αλλά και την ανάδειξη της πρόσφατης ιστορίας του τόπου μας.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων από το 2016 περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Δυστυχώς τρία χρόνια τώρα τα έργα που προβλέπονται να εκτελεστούν, καρκινοβατούν. Η πίεση προς κάθε κατεύθυνση για την υλοποίηση των έργων αποτελεί προτεραιότητά μας. Ταυτόχρονα στοχεύουμε στη διασύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με το Ντικιλί Τας, το Βαπτιστήριο της Λυδίας, τα Λασπόλουτρα και άλλα ιστορικά και περιβαλλοντικά αξιοθέατα της περιοχής ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης των επισκεπτών όλο το χρόνο και ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους Φιλίππους σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων. Διερευνούμε την δυνατότητα ίδρυσης σχολής ξεναγών και την αναβάθμιση του Φεστιβάλ Φιλίππων.

  • Έχετε στο πρόγραμμά σας σχεδιασμό για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου προς όφελος όλης της κοινωνίας;

Πάγιο αίτημα της τοπική κοινωνίας είναι η παραχώρηση του παραθαλάσσιο μετώπου στο Δήμο Καβάλας (τώρα ανήκει στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας). Θεωρούμε απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει μία συνολική ανάπλαση, με εννιαία αισθητική παρέμβαση και ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Είναι αδύνατο μία παραθαλάσσια πόλη, όπως η Καβάλα, να μην έχει δικό της παραθαλάσσιο μέτωπο! Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές κατά μήκος του παραλιακού μετώπου όπου απαγορεύεται η πρόσβαση, περιοχές με εγκαταλελειμμένα κτήρια ή με εγκαταστάσεις με ασύμβατες χρήσεις. Ο επανασχεδιασμός ενός παραλιακού μετώπου με προτεραιότητες την εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών, προς όφελος της ποιότητας ζωής τους αλλά και σύμφωνα με τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξής του..

  • Πώς θα επηρρεάσει την λειτουργία του δήμου η εφαρμογή της απλής αναλογικής; Υπάρχει το έδαφος για μετεκλογικές συνεργασίες

Από το 2010 υπερασπιζόμαστε το σύστημα της απλής αναλογικής καθώς το θεωρούμε ως τον δικαιότερο και δημοκρατικότερο τρόπο διοίκησης. Πλέον κάθε δημοτικός/-ή σύμβουλος θα ‘χει την απόλυτη ευθύνη να καταθέτει την άποψη του/της και εκείνη να μετρά. Οι εισηγήσεις δεν θα είναι μία τυπική διαδικασία αλλά μία προσπάθεια συνεννόησης, συνεργασίας και σύνθεσης όλων των προτάσεων. Το δημοτικό συμβούλιο θα αναβαθμιστεί καθώς κάθε άποψη θα λαμβάνεται υπόψη. Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, αν και ακόμα είναι νωρίς να μιλήσουμε γι αυτές με λεπτομέρειες, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, με συγκεκριμένους στόχους και αρχές, με όλες τις παρατάξεις εκτός αυτής της Χρυσής Αυγής.